Dags för en radonmätning!

Radon, denna gas som de flesta av oss aldrig någonsin tycker om att höra i kombination med diskussioner om hus och boende. Saken är den att radon är en gas som kan vara direkt hälsofarlig för oss om vi vistas i den för länge. Farligheten sitter dessutom i hur många andelar bequerel som finns, alltså koncentrationen av gasen i ett visst utrymme. Troligen kommer det alltid att vara så att vi kommer behöva leva med radon i våra boendemiljöer, helt enkelt för att radon finns naturlig i marken och sipprar upp genom den. Men det finns saker som man kan göra för att förbättra. För det första så måste du dock ta reda på hur mycket radon som faktiskt finns – något som vi ska göra nu i våra omklädningsrum.

Kort eller lång mättid
Det finns tydligen olika typer av radonmätningar, och vi kommer troligtvis att använda oss av båda. Den enda mätningen är kort, och behöver enbart ligga i sju dagar. Men som ni mycket väl kan förstå så är det resultatet inte direkt tillförlitligt, men det är ändå ett sätt som gör att vi får en fingervisning om problemet är väldigt allvarligt eller om det behövs närmare granskning och mätning med hjälp av en låntidsmätning.

Det är utom alla tvivel att radon är farligt för oss människor, och i vissa fall så finns det risker för att det kan ge lungcancer. Dock handlar det om att människor måste befinna sig länge i exponering av det, så det är kanske inte lika stor risk för oss i vårt gym utan större risk för människors bostäder. Men är halten hög så kommer vi att behöva göra något åt det, och en radonsanering är nog på sin plats i det läget. Se bara här hur farligt det kan vara med radon:

Det är hälsa du ska vinna här
Vi vill såklart inte att du ska gå härifrån och vara drabbad av något. Vi vill att du ska må bättre när du lämnar vårt gym. Vi tänkte som sagt börja med att beställa ett mätpaket med 2 mätdosor för korttidsmätning och se vad de berättar för oss – beställningen lägger man här på Ocabs hemsida. Det är nämligen så att man tydligen mäter mest och bäst under eldningsperioden, så den här korttidsmätningen får helt enkelt ge oss en indikation ifall vi behöver mäta mer senare i oktober under en längre tid. Det ska i vilket fall bli skönt att veta hur det ser ut hos oss och om vi måste göra något åt det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *